Tuesday, July 24, 2012

Bagaimana Menambah META TAGS kepada blog BLOGGER anda

Dengan menambah meta tag, anda boleh mendapatkan mendapat lebih trafik daripada enjin carian seperti google, yahoo, msn, dll, terutama META DESCRIPTION adalah yang paling penting.

Tag meta tag yang memberi gambaran secara terperinci laman web anda dan memberitahu enjin carian laman anda semua tag meta adalah faktor penting dalam SEO (Search Engine Optimisation). Tag Meta membolehkan enjin carian untuk indeks laman web anda dengan lebih tepat. Dalam erti kata lain, Meta tag berkomunikasi dengan enjin carian dan memberitahu maklumat lanjut mengenai laman web anda dan membuat ia indeks secara betul dan tepat.

Kita mesti menambah dua meta tags utama kepada bahagian kepala template (<head>).
Yang pertama adalah keterangan Meta yang menerangkan laman web anda dan Keywords Meta yang menceritakan tentang kata kunci laman web anda (laman web anda semua)

Di sini ialah bagaimana untuk menambah tag meta untuk blog blogger (blogspot):

1.Sign ke blogger dashboard anda -> klik butang 'Layout' [lihat paparan di bawah]2.click pada tab 'Edit html'3.find kod ini:

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

4. sekarang tambah kod dibawah ini hanya selepas code pada langkah ketiga tadi :
<meta content='DESCRIPTION HERE' name='description'/><meta content='KEYWORDS HERE' name='keywords'/><meta content='AUTHOR NAME HERE' name='author'/>

Gantikan!

DESCRIPTION HERE: Tuliskan description blog anda
KEYWORDS: Tulis kata kunci blog anda
AUTHOR NAME: Tulis nama penulis (Nama anda)

Sekarang "save" template anda.

0 comments:

Post a Comment